Chrilles tomatsoppa – en busenkel favorit

Tomater

Denna soppa är en storfavorit hemma hos oss och extra trevligt då att den är väldigt lättlagad! Den är till och med populär hoss grannens barn som ofta frågar om hen får äta Chrillesoppa hos oss.

Vi har var sin egen soppa i vår familj, mest som en kul grej. Det blir lite roligare att säga ”idag blir det pappa-soppa!” än tomatsoppa och barnen är också stolta över sina respektive soppor. Vi har också en liten regel vid matbordet om att den vars soppa serveras får lov att ta först vilket de tycker är en kul krydda till ätandet.

Just denna tomatsoppa lagar vi ofta, inte minst eftersom alla i familjen uppskattar den. Den gör sig också bra som pastasås om det bara skulle bli över lite grand och det händer att det blir pasta med tomatsås av den som matlåda dagen efter.

Om du har en gjutjärnsgryta i lagom storlek är det bra att använda den eftersom du då får extra järn i maten (syran i tomaterna frigör järn från grytan).

För den som gillar lite hetta är några droppar Tabasco i soppan pricken över i:et.

Ingredienser

1 gul lök
2 paket krossade tomater
1/2 dl röda linser
2 buljongtärningar
1 dl vatten (använd vattnet för att skölja ur tomatförpackningarna)
1 dl grädde (t.ex. havregrädde eller kokosmjölk)
1 tesked socker
Svartpeppar
Basilika

Tillbehör:
Vi brukar servera topping till soppan i separata skålar så att alla kan ta så mycket de vill och göra soppan till sin egen. Vi upplever att detta uppskattas särskilt av barnen men det är förstås trevligt även för oss vuxna.

  • Pasta (t.ex. makaroner, skruvar penne eller snäckor)
  • Bönor (vi brukar använda borlottibönor)

Gör såhär:

  1. Koka pasta (den får gärna vara kall vid servering så du kan även använda rester om det finns)
  2. Hacka löken och stek mjuk i grytan i olja eller lite vatten
  3. Tillsätt krossade tomater, röda linser, buljongtärningar, vatten och socker. Låt småkoka under lock i 10-15 minuter
  4. Kör runt med en stavmixer tills soppan är slät
  5. Tillsätt grädde och rör runt
  6. Smaka av med basilika och svartpeppar

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *