Perfekta pannkakor utan ägg

Hur i hela friden gör man pannkakor utan ägg? Jo faktiskt behövs det inte ägg alls! Egentligen går det ganska bra att bara utesluta ägg från ett vanligt pannkaksrecept men efter många års experimenterande är receptet nedan det vi tycker fungerar bäst. Dessutom är det proteinberikat med sojamjöl så att växande pannkaksbarn får en liten proteinboost.

Vi använder ofta kallpressad rapsolja i smeten eftersom den ger lite gul färg men vilken olja som helst fungerar. Dock bör det helst vara en olja med neutral smak så helst inte t.ex. olivolja.

Vi använder gjutjärnspannor att steka i och då går det åt ganska mycket stekfett. Var inte rädd för att ta en bra klick margarin när du steker pannkakorna – de blir godast om de knaperstekt i matfett! Vilken värme du ska ha kan variera från spis till spis och vilka stekjärn du har, men det ska vara relativt hög värme. Pannkakorna ska kunna vändas efter en kort stund utan att ha blivit brända.

Det händer att vi äter pannkakor till kvällsmat och då äter vi inte dem med sylt och grädde utan istället serverar vi dem med vita bönor i tomatsås. Det är en väldigt god kombination och om det blir pannkakor kvar brukar vi även strimla dem och steka på igen för att servera med vita bönor i tomatsås. Vinnande kombo!

Ingredienser

 • 7 dl vetemjöl
 • 1 dl potatismjöl
 • 1 dl majsstärkelse
 • 1 dl sojamjöl
 • 2 msk rapsolja
 • 10-11 dl havredryck
 • 1,5 tsk salt
 • Flytande margarin att steka i

Gör såhär

 1. Blanda de torra ingredienserna i en större bunke
 2. Häll i lite vätska i taget medan du vispar runt tills du får en tjock smet utan klumpar
 3. Tillsätt och vispa in oljan
 4. Vispa sedan försiktigt i resten av vätskan
 5. Låt smeten dra i minst 15 minuter innan stekning (detta steg kan du hoppa över men pannkakorna hänger samman bättre om smeten får lov att dra en stund)
 6. Stek på ganska varma järn i rikligt med stekfett

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *