Vit kladdkaka med röda vinbär

Kladdkaka med vit choklad

Det här är en fantastisk variant av klassikern kladdkaka som vi också har ett enkelt och smarrigt recept på. En ny favorit bland dina gäster – vi lovar!

Ingredienser

  • 100 g mjölkfritt margarin
  • 1 dl havremjölk eller havregrädde (t.ex. Imat)
  • 3 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 2-3 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • Röda vinbär, ca 1-2 dl beroende på din preferens
  • Lite margarin till ugnsformen
  • Ströbröd

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn över/undervärme.
  2. Smörj en form med lite margarin och ha ströbröd i hela formen.
  3. Smält margarinet i en normalstor kastrull och blanda sedan ner grädden i kastrullen.
  4. Rör ihop de torra ingredienserna i en bunke och vänd sedan ner dem i kastrullen och rör ihop tills du fått en jämn och fin smet.
  5. Vänd ner smeten i formen, skrapa ut det sista med en slickepott och fördela smeten i hela formen.
  6. Fördela vinbären jämt över hela formen, pressa försiktigt ner dem i smeten. Det går också bra att använda frysta bär (funkar även med t.ex. ”Trädgårdsbär” från frysdisken).
Vinbär i kladdkakan

För en form på ca 22 cm i bredd gräddar du kladdkakan i ungefär 25 minuter i mitten av ugnen. Håll lite koll på kakan så att du inte lämnar den inne för lång tid, utan våga ta ut den när den fortfarande är kladdig i mitten och fast mot kanterna.

Eventuellt reser sig kakan högt i ugnen och vinbären försvinner ner i smeten. Kakan kommer att sjunka ner igen.

Låt svalna och servera med vaniljglass eller vegansk vispgrädde, eller kyl och ät därefter kall och så där härligt seg.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *