Det här är en fantastisk variant av klassikern kladdkaka som vi också har ett enkelt och smarrigt recept på. En ny favorit bland dina gäster – vi lovar!
Ingredienser
- 100 g mjölkfritt margarin
- 1 dl havremjölk eller havregrädde (t.ex. Imat)
- 3 dl strösocker
- 3 dl vetemjöl
- 2-3 tsk vaniljsocker
- 1 tsk bakpulver
- 1 nypa salt
- Röda vinbär, ca 1-2 dl beroende på din preferens
- Lite margarin till ugnsformen
- Ströbröd
Gör såhär
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn över/undervärme.
- Smörj en form med lite margarin och ha ströbröd i hela formen.
- Smält margarinet i en normalstor kastrull och blanda sedan ner grädden i kastrullen.
- Rör ihop de torra ingredienserna i en bunke och vänd sedan ner dem i kastrullen och rör ihop tills du fått en jämn och fin smet.
- Vänd ner smeten i formen, skrapa ut det sista med en slickepott och fördela smeten i hela formen.
- Fördela vinbären jämt över hela formen, pressa försiktigt ner dem i smeten. Det går också bra att använda frysta bär (funkar även med t.ex. ”Trädgårdsbär” från frysdisken).
För en form på ca 22 cm i bredd gräddar du kladdkakan i ungefär 25 minuter i mitten av ugnen. Håll lite koll på kakan så att du inte lämnar den inne för lång tid, utan våga ta ut den när den fortfarande är kladdig i mitten och fast mot kanterna.
Eventuellt reser sig kakan högt i ugnen och vinbären försvinner ner i smeten. Kakan kommer att sjunka ner igen.
Låt svalna och servera med vaniljglass eller vegansk vispgrädde, eller kyl och ät därefter kall och så där härligt seg.
Lämna en kommentar