För Chrille är dillkött en riktig nostalgirätt. När han var liten hade familjen får, och hans mamma brukade laga dillkött på lamm från deras egen gård. Det var en av de rätter som fyllde köket med den speciella doften av ättika och dill – en smak som fastnade för alltid.
Att återskapa dillkött i vegansk tappning har därför varit något av en resa tillbaka i tiden, men nu med en omtanke där inga lamm behöver sätta livet till. Genom att använda växtbaserade grytbitar som får sjuda länge för att bli möra, och en buljong med rätt balans av sötma och syra, får man fram en smak som påminner om originalet, fast helt växtbaserad och utan lidande.
Kanske kan detta recept ge andra samma känsla av värme och nostalgi – en vegansk version där tradition möter nutid med klassiska smaker på ett nytt sätt, helt utan att kompromissa med vare sig smak eller etik!
Vi brukar använda Anammas vegobitar eftersom de finns i de flesta affärer och gör sig väldigt bra i grytor, men det går lika bra med t.ex. sojafiléer eller andra köttsubstitut som kan kokas.
Vi säger förresten aldrig ”kött” utan ”gött” så när denna rätt serveras hos oss heter den ”dillgött” 🙂
Ingredienser
- 2 morötter
- 1 gul lök
- 6 dl vatten
- 1 buljongtärning
- Grytbitar
- Lagerblad (valfritt)
- Färsk dill motsvarande en kruka
- Maizena el. dyl. 1-2- matskedar
- 2 matskedar ättika (12%)
- 1-2 matskedar socker
- Kryddpeppar (4-6 hela korn)
- Salt
Gör såhär
- Koka en buljong på vatten, morot, gul lök, kryddpeppar, salt och grönsaksbuljong, samt ev. ett par lagerblad. Det vill säga koka upp och låt puttra i 20 minuter.
- Tillsätt grytbitar mot slutet av koktiden. Om du vill ha mörare göttbitar kan du koka allting längre, t.ex. 45-60 minuter.
- Sila av buljongen och red den med idealmjöl, majzena eller liknande. Lös upp mjölet i lite vatten först för att undvika klumpar. Du kan välja att lämna kvar grönsakerna om du vill, men kryddpepparn bör du fiska ut
- Tillsätt dill, ättika och socker. Koka ihop. Lägg i övriga ingridienser. Voila!
- Servera med kokt potatis
Lämna en kommentar