Farmor Amis lättlagade äppelpaj

äppelpaj

Hösten är inte bara vacker med alla grälla färger – det är också högsäsong för mogna äpplen! Och få saker är så härliga som att sätta tänderna i ett krispigt och gott äpple. Eller, det skulle väl vara en smarrig äppelpaj då förstås!

Vi har en släkting med äppelträd på sin tomt och vi brukar få lov att plocka på oss en del där (tack Ricke!). En del blir till mos och en hel del äter vi som mellis, eller tar med till jobb och skola, men självklart blir det också en och annan äppelpaj.

Detta recept är verkligen superenkelt och pajen på bilden gjorde barnen själva. Serveras med t.ex. vaniljglass från Choice (vår favorit), vaniljsås eller grädde.

Använd gärna syrliga äpplen om du har! Annars kan du ta lite mindre socker för att få fram mer av äppelsmaken.

Ingredienser

  • Ca 10 st syrliga äpplen
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn
  • 1,5 dl strösocker
  • 1/2 tesked salt
  • 125 gram margarin

Gör såhär

  1. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i klyftor och lägg dem i en ungsfast form
  2. Sätt ugnen på 200 grader
  3. Smält margarinet
  4. Blanda samman de torra ingredienserna (vetemjöl, havregryn, salt och socker)
  5. Tillsätt det smälta margarinet och blanda till en smet
  6. Sprid ut smeten över äppelklyftorna i den ugnsfasta formen
  7. Grädda i ugnen i ca 20 minuter

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *