Ubbes spenatsoppa med ärtor och tärnad tofu

Ubbe-soppa

I vår familj har alla var sin soppa. Det är ett kul sätt att skapa lite engagemang för maten! Denna soppa kallar vi för Ubbesoppa eftersom det är vårt yngsta barns favoritsoppa: spenat och gröna ärtor.

Det är perfekt att ha ett sådan här recept i bakfickan när det är mitt i veckan, tiden är knapp och inspirationen dålig över vad vi ska äta till kvällsmat. Bara att plocka fram spenat och ärtor från frysen och en kvart senare är det klart!

Som extra bonus är det dessutom en maträtt som uppskattas mycket av barnen och till råga på allt är nyttig. Nästan så att det låter för bra för att vara sant, eller hur?

Proportionerna för mängden spenat och gröna ärtor är inte absolut. Du kan utan problem ha mer eller mindre av endera utan att det påverkar smaken nämnvärt. Att använda just hackad spenat är inte heller hugget i sten utan du kan lika gärna använda bladspenat om du råkar ha det hemma. Det innebär egentligen bara att du kanske får lägga lite längre tid på att jämna ut soppan med stavmixern.

Till soppan brukar vi servera tärnad tofu som man själv kan lägga i soppan som topping. Dels är det lite kul (särskilt för barnen) att få anpassa maten på sin tallrik och dels ger det en annan taggighet och fyllnadskänsla i magen.

Ingridienser

 • 1 gul lök
 • 3 vitlöksklyftor
 • 600-800g hackad spenat
 • 200-300g gröna ärtor
 • 2 buljongtärningar
 • 4 dl vatten
 • 4 dl grädde (t.ex havregrädde)
 • 0,5 tsk salt
 • Citron
 • Ev. en nypa socker
 • Muskotnöt

Topping

 • Naturell tofu, så fast som möjligt

Gör såhär

 1. Hacka och stek löken i en gryta
 2. Lägg i spenat, ärtor, buljong och vatten och låt koka tills allt är mjukt (ca 10-15 min)
 3. Red soppan med en stavmixer tills den är slät
 4. Häll i grädden och smaka av med salt, citron och muskotnöt, ev. en nypa socker
 5. Tärna tofun i små tärningar och servera i en skål vid sidan av soppan

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *