Broccoli-bonanza pastasås

Det här enkla vardagsreceptet kom till när vi hade rester från vår broccolisoppa och Martina testade att mosa ner lite fast tofu och servera till pasta. En ny favorit föddes! Våra barn älskar den här pastasåsen och de tar gärna två och ibland tre gånger. Rätten fungerar också bra som matlåda, även fryst vilket är praktiskt i när det är ont om tid och inspiration.

Det går även bra att dubblera receptet om du vill göra storkok men förslagsvis använder du då ca 750 g broccoli, inte 900 g. Och givetvis går det fint att använda färsk broccoli istället om du skulle vilja det. Tjusningen med detta recept är dock att det är snabbt och enkelt att göra med stapelvaror.

Vilken tofu ni använder spelar ingen större roll så länge den är naturell och fast. Vi brukar köpa Yi-Pin som tillverkas i Sverige, är supergod och dessutom kommer i större förpackningar.

B-jäst är ett slags pulver eller flingor som, förutom att ha en ”ostig” smak, också är fullpackad med nyttigheter. Om det är nyttigheterna man är ute efter bör man dock tillsätta B-jäst efteråt som topping då en del av detta försvinner vid tillagning. Men den ostiga smarriga smaken består! B-jäst finns att köpa i välsorterade matbutiker men även i hälsokostaffärer som t.ex. Life.

Om du inte har färsk citron hemma går det minst lika bra med pressad citron på flaska (det brukar vi alltid använda). Håller länge och är smidigt att ha stående i kylskåpet.

Ingredienser

0,5 gul lök eller 1 liten 
1,5 dl gröna ärter, frysta
Ca 450 g broccoli, fryst
1,25 dl vatten
1,5 dl matlagningsgrädde
1 tärning grönsaksbuljong
100 g fast tofu
2 msk B-jäst
Pressad citron
Salt
Vitpeppar
Stekfett (olja eller margarin)
Chili flakes (valfritt)

Tillbehör:
Det går egentligen bra med vilken pasta som helst, men extra gott tycker vi det är med gnocchi, penne eller linguine.

  • Ca 500 g pasta

Gör så här

  1. Hacka löken och stek tills mjuk i lite margarin (du kan också steka i lite vatten om du vill minska mängden fett)
  2. Tillsätt ärter, broccoli, vatten och grönsaksbuljongtärningar och koka upp. Vattnet ska knappt täcka grönsakerna, och du får röra runt lite för att få ner den frysta broccolin. Koka tills broccolin är mjuk
  3. Medan grönsakerna kokar skär tofun i bitar och mosa sedan tofun till smulor med en gaffel
  4. Ta av kastrullen från plattan och mixa ihop till önskad konsistens med en stavmixer
  5. Blanda ner tofun, B-jästen och matlagningsgrädde och rör om ordentligt
  6. Sätt kastrullen på låg värme. Tillsätt pressad citron, salt och vitpeppar efter smak. Låt stå på låg värme medan du förbereder pastan
  7. Salta pastavattnet ordentligt, koka upp vattnet och koka valfri pasta
  8. Servera ev. med lite chili flakes på toppen. En grönsallad till är också gott!

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *