Denna soppa är enkel att göra och blev en omedelbar favorit för vårt äldsta barn. Det är därför vi numera kallar den för Vilvarsoppa!
Kanske är den lite annorlunda men kombinationen av blomkål, citron och pesto är väldigt god! Genom att toppa med pasta blir den också riktigt matig och när vi bjuder på den brukar den gå åt till sista droppen.
Tänk på att pesto ofta innehåller parmesanost från djur. Det finns dock oftast veganska alternativ i livsmedelsbutikerna, som t.ex. pesto med tofu från Garant och nötfri pesto Genovese från Matilda. Eller går det förstås att göra sin egen pesto om man har tid och lust! Vi kanske får skriva ett inlägg om det vid tillfälle.
Det är nog egentligen ingen direkt smakskillnad på att använda fryst eller färsk blomkål så ta det du har tillgång till. Dock känns det som att det ofta blir mer blomkål från ett färskt blomkålshuvud än från en påse fryst blomkål så var noga med att soppan inte blir för tunn om du använder fryst. Kanske bör du då överväga att använda mindre vatten.
Ingredienser
- 1 gul lök
- 1 blomkålshuvud (eller motsvarande fryst)
- 1 paket stora vita bönor
- 3 vitlöksklyftor
- 7-8 dl vatten
- 1 buljongtärning
- 2 msk pressad citron (alternativt på flaska)
- 2 tsk salt
- Svartpeppar
Tillbehör
- Pesto
- Pasta (t.ex. snäckor eller penne)
Gör såhär
- Koka pastan enligt anvisning på paketet och spola sedan i kallt vatten. Sätt åt sidan.
- Hacka löken och stek den på medelhög värme i vatten tillsammans med 1 tsk salt tills den blivit mjuk. Hacka vitlöken, lägg i den med löken och stek ytterligare 30 sekunder.
- Tillsätt 5 dl vatten och buljongtärningen och koka upp. Skär blomkålshuvudet i mindre bitar och lägg ner i buljongen, plus de avsköljda bönorna. Låt koka tills blomkålen blivit mjuk (ca 10 min).
- Lägg över allting i en mixer och kör tills det blivit en tjock och helt slät röra. Har du ingen sådan mixer går det också bra med en stavmixer.
- Häll tillbaka i grytan, tillsätt 2-3 dl vatten, citronen, nymald svartpeppar och 1 tsk salt. Koka upp. Det ska smaka citron!
- Servera och låt alla själva toppa med pastasnäckor och pesto.
Lämna en kommentar