Lyxigt läcker och enkel cashew-wok

Lyxig cashew-wok

Vi älskar thaimat men det kan vara svårt att få till någonting som känns autentiskt. Denna rätt är dock magnifik i sin enkelhet och en given succé om man vill bjuda på en god middag! Dessutom är det lättlagat och går snabbt.

Ostronskivlingsåsen hittar du exempelvis i asiatiska livsmedelsbutiker. En flaska varar väldigt länge och har lång hållbarhet så när du väl har köpt en räcker den till många middagar.

Du kan byta ut salladslöken mot de gröna blasten på färsk gul lök eller röd lök.

Det går bra att variera receptet efter tycke och smak och du kan egentligen ha i vilka grönsaker du vill, t.ex. morötter och böngroddar. Givetvis går det också bra att ha i chili men vi brukar ha det vid sidan om eftersom alla inte uppskattar stark mat.

Ostronskivlingssåv
Ostronskivlingssås

Tänk på att använda en olja som inte smakar så mycket. Helst inte olivolja.

Ett litet tips är att inte koka riset enligt anvisningarna utan istället bara hälla i det i en kastrull med rikligt med kokande vatten och koka det som past. Det brukar ta 9 minuter för att det ska bli klart och sedan slår du helt enkelt av vattnet i ett durkslag!

Om du vill lägga upp det fint kan du ta en mugg eller ett glas och forma små torn av riset på tallrikarna och sedan lägga ut cashew-woken runt omkring. Ta lite vatten i formen för att riset inte ska fastna.

Ingredienser

  • 1 paket fast tofu
  • 2 gula lökar
  • 2-3 dl cashewnötter (naturella)
  • 1 röd paprika
  • Ca 8 salladslökar
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • 4 matskedar ostronskivlingsås
  • 4 matskedar vatten
  • 1 tesked socker
  • Salt
  • Olja
  • (Chili)

Tillbehör

  • Ris (gärna basmati eller jasminris)

Gör såhär

  • Vira in tofun i en kökshandduk och pressa ut så mycket vätska från den som möjligt. Tärna den sedan i ca 1,5 cm stora kuber. Stek i olja i wokpannan tills de har fått fin färg. Lägg dem sedan åt sidan
  • Skala och löken och skär den i klyftor. Lägg åt sidan
  • Hacka vitlöken och lägg den åt sidan
  • Strimla paprikan och lägg den åt sidan
  • Skär salladslöken i längsgående strimlor, ca 8 cm långa
  • Rosta cashewnötterna på medelvärme i wokpannan. Rör runt dem ofta eftersom de annars lätt kan brännas vid. De ska få lite färg. Lägg dem sedan åt sidan
  • Koka riset
  1. Woka löken och vitlöken (samt chili om du vill ha det) på hög värme i några minuter, tills den har blivit lite mjuk
  2. Lägg till paprikan och salladslöken och woka några minuter till tills salladslöken har blivit mjuk
  3. Tillsätt tofu, socker, vatten och ostronskivlingsås och låt allting koka upp. Smaka av med salt
  4. Tillsätt cashewnötterna och blanda runt

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *