Asiatisk pasta med jordnötssås, svamp och grönt

Okej, detta är så vansinnigt gott och enkelt att det kommer att bli en omedelbar favorit!

Du kan också variera receptet efter eget tycke eller utifrån vad du råkar ha hemma att använda dig av.

Vi tycker att det blir bäst med tagliatelle, en lite tjockare pastasort, men du kan använda vad du känner för – till och med makaroner om det är din favorit. Annars funkar det även med t.ex. udon-nudlar, fiberpasta, eller vanlig spaghetti.

Du kan även anpassa kryddstarkheten utifrån vad ni gillar. Våra barn är inte så förtjusta i stark mat alls (ännu!) och då kan man helt utesluta det och istället ha något spicy tillbehör som exempelvis chiliflakes eller picklad chili.

För det visuella är det väldigt fint att ha med någonting grönt. Vi använder brysselkål i receptet men det går bra med nästan vad som helst som t.ex. bladspenat, haricot vertes, eller edamamebönor.

Vi använder alltid ekologiskt jordnötssmör och i det här receptet funkar det allra bäst med någon crunchy variant, men det går bra även med creamy. Om du vill kan du i så fall lägga till lite hackade jordnötter om du vill ha en knaprigare konsistens.

Ingredienser

  • 200-300 g fast tofu
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • 1-2 gula lökar
  • 1 msk färsk ingefära
  • ca 4-6 medelstora champinjoner
  • 300-400 g brysselkål
  • 1 msk socker
  • 4 msk jordnötssmör (helst crunchy)
  • 4 msk japansk soja
  • 1 dl vatten
  • Neutral olja
  • Chiliflakes
  • 250 g torr pasta

Gör såhär

Förberedelser

  • Vira in tofun i en kökshandduk eller hushållspapper och pressa ut så mycket vätska från den som möjligt. Smula den i en skål och sätt åt sidan.
  • Skala och löken och skär den i klyftor. Lägg åt sidan
  • Skiva champinjonerna och lägg åt sidan
  • Hacka vitlöken och lägg den åt sidan
  • Riv eller finhacka ingefäran och lägg åt sidan

Tillagning

  • Koka pastan enligt anvisningar. Se till att den blir al dente och inte för mjuk! Under tiden fixar du resten:
  • Gör iordning såsen genom att fräsa upp vitlök, chili och socker i olja. Tillsätt sedan jornötssmöret, vattnet, ingefäran och 2 matskedar japansk soja. Rör runt på medelvärme tills det blir en krämig sås.
  • Smula tofun och fräs den hårt i olja så att den blir knaprig. Tillsätt 2 matskedar soja och låt sojan fräsa in i tofun.
  • Stek gul lök och champinjoner tills de har fått en fin stekyta
  • Dela brysselkålen på hälften och stek på tills den har fått en fin stekyta och mjuknat något.

Servering

  • Blanda pastan med jordnötssåsen. Lägg ett lager pasta med sås i botten av varje tallrik.
  • Toppa med tofun, lök & champinjoner, samt den stekta brysselkålen

Lämna en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *