Nybakat bröd till frukost är en sällsam lyx och bara doften kan sätta en underbar ton för hela dagen. Detta recept är så himla bra eftersom det kräver väldigt lite arbete men ändå resulterar i underbara frallor. Du behöver inte ens knåda någon deg!
Tricket är att låta degen jäsa i kylskåpet under natten. Du rör bara ihop ingredienserna kvällen innan och låter degen göttas till sig under natten. På morgonen skär du den i lagom stora bitar och gräddar dem i ugnen – klart!
Du kan antingen använda vanlig jäst (den blå) eller torrjäst. Torrjäst är smidigt att ha hemma eftersom den håller länge, vilket är toppen om man inte bakar så ofta men ändå vill kunna vara spontan och slänga ihop något om andan faller på. Det har hänt att vi har använt den röda jästen också och det fungerade ganska bra det med.
Om du använder torrjäst är det bra om den först blandas med mjölet och sedan får vila i 10 minuter.
Det är heller inte supernoga vilket mjöl du använder. Till bullarna på bilden har vi använt vad vi hade hemma, dvs. slattar av lite allt möjligt. Mest vanlig vetemjöl, lite vetemjöl special och lite rågsikt.
Ingredienser
- 1/2 förpackning jäst (blå)
- 10-11 dl vetemjöl
- 5 dl vatten
- 2 teskedar salt
- 1-2 matskedar olja
Gör såhär
Med torrjäst
- Blanda ner jästen med mjölet i en bunke och låt det vila i 10 minuter
- Häll upp 5 dl vatten, tillsätt saltet och lös upp i vattnet
- Rör ner det saltade vattnet i mjölbunken tillsammans med oljan. Det ska bli en ganska lös deg. Överarbeta inte!
- Täck över bunken och sätt in den i kylskåp över natten
- Sätt ugnen på 250 grader
- Strö lite mjöl på lämplig arbetsyta och häll ut degen där. Dela den i 10-12 bitar (de blir inte symmetriska och det är okej!)
- Grädda i ugnen tills de blir gyllenbruna, ca 10-15 minuter
Med färsk jäst
- Rör ner jästen med vattnet (fingervarmt) i en bunke tillsammans med saltet
- Rör ner det saltade vattnet i mjölbunken tillsammans med oljan. Det ska bli en ganska lös deg. Överarbeta inte!
- Täck över bunken och sätt in den i kylskåp över natten
- Sätt ugnen på 250 grader
- Strö lite mjöl på lämplig arbetsyta och häll ut degen där. Dela den i 10-12 bitar (de blir inte symmetriska och det är okej!)
- Grädda i ugnen tills de blir gyllenbruna, ca 10-15 minuter
Lämna en kommentar